Halucinantă decizie ia Guvernul, chiar acum, privind salariile bugetarilor. Schema prin care au de câștigat o mulțime de angajați la stat
O măsură legislativă controversată apare din partea Guvernului, vineri, în plin scandal legat de sistemul de învățământ, cu o grevă ce perturbă apele în mediul preuniversitar românesc.
Executivul nostru de la Palatul Victoria a decis să adopte o ordonanță prin care majorează salariile pentru toate funcțiile comune din administrația românească, atât din cea centrală, cât și din cea locală.
Șoc pentru bugetul public. Cresc o mulțime de salarii ale bugetarilor. Se spune că e nevoie de asta, ca să poată profesorii să primească mai mulți bani
Măsura de a majora atât de multe salarii din administrație ar urma să intre în vigoare de la 1 iunie și ar presupune o creștere a veniturilor beneficiarilor cu 10%, dar se pare că ea ar fi necesară ca să se poată majora salariile angajaților din Educație.
O primă reacție vehementă împotriva acestei măsuri a venit din partea unor reprezentanți ai USR. „Guvernul «Zero barat față de profesori» mărește cu 10% salariile celor din administrație, de la 1 iunie. Că tot spun PSD și PNL că nu au bani pentru profesori. Ce trebuia să fie o salarizare unitară s-a dus la vale prin intervenții politice.
Sunt zeci de derogări și prorogări pentru multe categorii bugetare. Unii se raportează la salariul minim din 2021, alții au sărit direct la 2022. Iar pentru alții s-a făcut o schemă de completare a diferențelor rezultate dintre salariul minim din 2022 și cel din 2018, prin alocarea a unui sfert din diferență în fiecare an. Așa trebuia să fie pentru profesori, dar nu s-a aplicat. Guvernul PSD-PNL colcăie de ipocrizie și demonstrează, încă o dată, că pentru unii este mumă, pentru alții ciumă”, afirmă deputatul USR Alin Apostol, membru în Comisia pentru administrație.
Potrivit unei analize avocatnet.ro, „începând cu 1 ianuarie 2023, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017. Ordonanța derogă, practic, de la prevederile Legii 153, care stabilesc că începând cu anul 2023, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare ar fi trebuit să se stabilească prin înmulţirea coeficienţilor prevăzuţi în anexele nr. I-VIII din Legea 153 cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare”. Măsura ar fi cuprinsă în textul ordonanței de urgență OUG nr. 168/2022.